Ετικέτες

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας

Πρώην Ρώσικο Νοσοκομείο

To Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας αποτελεί τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Έχει σαν στόχο την εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού των νομών Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, ώστε να υπάρξει αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου από το κοινό και τους ερευνητές.
Την φετινή σχολική χρονιά 2014-2015,το ΙΑM έστειλε πρόσκληση προς όλες τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να δηλώσουν (εθελοντικά) την συμμετοχή τους σε μια από τις 3 δράσεις / εργαστήρια που διοργανώνει.
Το 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε, δήλωσε συμμετοχή στην 2η δράση  ΚΛΕΙΩ 2 (εργαστήριο ιστορίας με τίτλο ‘Η Θεσσαλονίκη των προσφύγων’) και σήμερα (9/10/2014) πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη εκεί (τμήμα Γ1).
Μετά από μια περιήγηση στα κειμήλια του αρχείου, οι μαθητές άκουσαν για όλη την ιστορία της μικρασιατικής καταστροφής, αλλά κυρίως, για τους πρόσφυγες, τις συνθήκες ζωής, τις ασθένειες, την έλλειψη τροφής, στέγης. Είδαν φωτογραφίες από την άφιξη των προσφύγων, ντοκιμαντέρ από τα ατελείωτα καραβάνια, τις παράγκες, τα συσσίτια και άκουσαν σκοπούς και τραγούδια των χαμένων πατρίδων, αλλά και μοιρολόγια για τους τόπους  που άφησαν.

Εξαιρετικά χρήσιμη και διδακτική η επίσκεψη. Θλιβερή η διαπίστωση για το χαμηλό επίπεδο εγκυκλοπαιδικών γνώσεων περί προσφύγων από τους σημερινούς μαθητές….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου