Ετικέτες

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μαγεμένες / Incantadas

ΔΕΘ

Το μνημείο με την ονομασία «Μαγεμένες» , Las Incantadas στα ισπανοεβραϊκά, ανήκε πιθανότατα σε ένα σημαντικό δημόσιο κτήριο στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Χρονολογείται στο τέλος του 2ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. και τοποθετείται κάπου ανάμεσα στην Παναγία Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και στον Άγιο Νικόλαο, στον άξονα της σημερινής οδού Αριστοτέλους.
Οι Μαγεμένες μεταφέρθηκαν στο μουσείο του Λούβρου το 1864 από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμμανουέλ Μιλέρ, που τα αγόρασε από την τουρκική κυβέρνηση λες και ήταν ιδιωτική περιουσία.
Οι «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης» (όπως συχνά αναφέρονται) σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου.
Η διαδικασία δημιουργίας των αντιγράφων και της μεταφοράς τους στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πριν 14 μήνες, συνάντησε πολλές δυσκολίες, κόστισε αρκετά χρήματα (περί τις 150.000 €), αλλά τελικώς ο στόχος επετεύχθη και οι Μαγεμένες (έστω και ως αντίγραφα) αποτελούν το κορυφαίο έκθεμα της 80ης ΔΕΘ.

Στο χώρο που φιλοξενούνται οι Μαγεμένες συναντά κανείς (σε μεγάλο μέγεθος) αντίγραφο του  πίνακα των John Stuart και Nicholas Revett του 1974. Σ’ αυτόν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη των γλυπτών της νότιας εισόδου της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης. Απεικονίζεται η συνάντηση μεταξύ του ιδιοκτήτη του σπιτιού και του Βρετανού πρόξενου Paradise που έχει έρθει να ξεναγήσει τον John Stuart και τον Nicholas Revett στο μνημείο. Νεαρός υπηρέτης προσφέρει καφέ στον πρόξενο ενώ από ψηλά η σύζυγος του οικοδεσπότη επιπλήττει τον σύζυγό της διότι δεν προσκάλεσε τον πρόξενο να καθίσει πριν του προσφέρει καφέ. Αριστερά, γυναίκα που γνέθει πλησιάζει τους περιηγητές. Δεξιά ο Stuart και ο Revett με τον μικρό γιο του Βρεταννού προξένου που συνοδεύεται από τον διερμηνέα (δραγουμάνο) του προξένου.


Υπάρχουν, στην ΔΕΘ, πολλές πληροφορίες και γενικώς για τις Μαγεμένες, αλλά και για κάθε μία χωριστά.











Τα αντίγραφα.









Στην Έκθεση "Η Τέχνη της Χαρακτικής από τη Συμβασιλεύουσα στη Βασιλεύουσα", που φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, οι  Μαγεμένες απετέλεσαν πηγή έμπνευσης για αρκετά χαρακτικά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου