Ετικέτες

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ARTECITYA – Το όνειρο του Γκαίτε

Goethe-Institut

Εκδήλωση της 23/11/2015
Το ARTECITYA είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα residency (δημιουργικής φιλοξενίας καλλιτεχνών) που συνδιοργανώνουν 9 διαφορετικοί πολιτιστικοί φορείς από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος, Τσεχία, Ελλάδα). Το Artecitya θα διαρκέσει μέχρι το 2019.
Στόχος του προγράμματος είναι η συμβολή του στην θετική αλλαγή της πόλης, για τους ίδιους τους κατοίκους της.
Στην Ελλάδα, το ARTECITYA.GR διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης και το ArtBOX.gr.
Ο φορέας που υλοποιεί το πρόγραμμα είναι το AGENCY.
Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος έγινε στις 31/1/2015 (http://tnedelkos.blogspot.gr/2015/01/artecitya.html) .
Το Όνειρο του Γκαίτε (Goethe’s Dream) αποτελεί το πρώτο μεγάλου μεγέθους έργο του ARTECITYA AGENCY. Περιλαμβάνει τρία έργα – αναθέσεις στους εικαστικούς Γιώργο Γυπαράκη, Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο και Αλέξανδρο Ψυχούλη, με στόχο την διαμόρφωση-παρέμβαση στον υπαίθριο και σε βοηθητικούς χώρους του κτιριακού συγκροτήματος του Goethe-Institut Thessaloniki.
Η παρουσίαση αυτή έγινε την συγκεκριμένη ημερομηνία που ήταν η πρώτη ημέρα της εβδομάδας εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια της παρουσίας του Goethe-Institut στην Θεσσαλονίκη.
Υπήρχε Συνεχής προβολή video.





Αρχικά χαιρέτησε ο Διευθυντής του του Goethe-Institut και στη συνέχεια υπήρξε αναφορά  στους στόχους του προγράμματος. Ακολούθησε ενημέρωση για τις επιμέρους δράσεις (urban incubator, educator, branding mechanism, enterneurship, best practice model).




Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαιρέτησε την εκδήλωση, ενώ η αντιδήμαρχος πολιτισμού αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του χώρου των Σφαγείων μέσω του προγράμματος.


 Τέλος η Ελένη Γαρουφαλιά ενημέρωσε για την σειρά The Unlerning series (Διαλέξεις και Εργαστήρια Οπτικού Πολιτισμού), σχέδιο που υλοποιείται στο πλαίσιο του ARTECITYA.



Τα 3 πρώτα έργα που παρουσιάστηκαν:
1) Αλέξανδρος Ψυχούλης: Arkadien
Το έργο ολοκληρώθηκε. Το café του Goethe -Institut μεταμορφώθηκε.






2) Γιώργος Γυπαράκης: Points of View
Οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσουν σύντομα. Παρουσιάστηκαν τα σχέδια που θα μεταμορφώσουν ριζικά τον αύλειο χώρο. Εντύπωση προκαλούν οι φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις του project (δεν είναι φωτογραφίες!!)






Ο Γιώργος Γυπαράκης εξηγεί κάποια σημεία και απαντά σε ερωτήσεις.


3)  Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος: Home-Land
Η εγκατάσταση Home-Land του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου αποτελεί εκθεσιακή παράθεση μίας συλλογής περίπου 4.500 δειγμάτων χώματος (Land). Για τα επόμενα τρία χρόνια, αντίστοιχος αριθμός συμμετεχόντων προσφέρουν τα δείγματα αυτά από τον τόπο που θεωρούν ως χώρο καταγωγής/πατρίδα τους (Home).
Στο τέλος της όλης εκδήλωσης έγινε επίδειξη τοποθέτησης δείγματος.




Ο Διευθυντής του Goethe έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ3  πριν την έναρξη της εκδήλωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου