Ετικέτες

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ειδομένη


24/11/2015

8 άτομα, 2 οχήματα, πολλά πλαστικά σκεύη με μαγειρεμένο φαγητό (μακαρόνια, ρύζι, κοτόπουλο, τυροπιτάκια, σπανάκι, χυλοπίτες… + κονσέρβες, μπισκότα, γκοφρέτες, σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης) βρεθήκαμε στην Ειδομένη. Ετοιμάσαμε περί τις 500 ατομικές μερίδες φαγητού, μοιράστηκαν απ’ ευθείας σε γονείς, μερίδες με τρόφιμα αλεσμένα για βρέφη ή πολύ μικρά παιδιά και …φύγαμε.
Πρόκειται για μοναδική εμπειρία που  προκαλεί σκέψεις και συναισθήματα που δεν νομίζω ότι μπορώ να περιγράψω με λέξεις. Απλώς θα σχολιάσω (εν συντομία) μερικές φωτογραφίες.
Φωτογραφίες έβγαλα, με αίσθημα ενοχής κάτω από την έντονη πίεση του αμείλικτου ερωτήματος ΄μήπως και αυτή είναι μια μορφή εκμετάλλευσης των προσφύγων;’  Προσπάθησα να αποφύγω τα κοντινά πλάνα, εκτός αν οι ίδιοι το ζήτησαν ή το επέτρεψαν.
Πολλά αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες.





Έντονη η παρουσία της αστυνομίας.



Αποκλεισμός των γραμμών του τρένου από τους θεωρούμενους ‘οικονομικούς μετανάστες’. Ελεύθερα περνούν μόνο οι προερχόμενοι από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν (αυτοί θεωρούνται πρόσφυγες). Οι υπόλοιποι παραμένουν στην Ειδομένη. Κάποιοι από αυτούς φεύγουν με πούλμαν για την Αθήνα (εννοείται πως πληρώνουν οι ίδιοι το εισιτήριό τους). Σύμφωνα με τον οδηγό κάποιου πούλμαν σε 1-2 μέρες θα επιστρέψουν με πλαστά χαρτιά…




Την διανομή φαγητού την έχει αναλάβει η ΜΚΟ ‘Πράξις’. Εδώ και μερικές μέρες δεν προσφέρουν φαγητό στους νεοαφιχθέντες  με τα πούλμαν, όπως παλιότερα (αυτοί συνεχίζουν κατ΄ευθείαν για ΦΥΡΟΜ, προς αποφυγή διαπληκτισμών), αλλά στους παραμένοντες Ιρανούς, από την Σρι Λάνκα, Μαροκινούς, Πακιστανούς και άλλους συναφών εθνικοτήτων. Προσφέρουν 3 γεύματα ημερησίως, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Η Τέντα της ‘Πράξις’ μου έδωσε την εντύπωση ότι περιείχε πολύ μεγάλη ποσότητα φαγητού. Πράγματι, τα τρόφιμα που έφερε επόμενη ομάδα εθελοντών από την Κοζάνη, οδηγήθηκαν σε άλλο μέρος. Μου εξήγησαν ότι μέχρι το βράδυ η τέντα θα ήταν άδεια, καθόσον περίμεναν να ταΐσουν περί τα 1000 άτομα σήμερα.Η ουρά πάντως για το μεσημεριανό φαγητό των 14.00 είχε αρχίσει να σχηματίζεται πριν τις 12.00. Το πρόσωπο από την ‘Πράξη’ με το οποίο συνεννοούμασταν, ήταν μια κοπέλα 17 ετών.


Πάρα πολλές τέντες. Μέσα πρόσφυγες κοιμόταν είτε στο πάτωμα, είτε σε αντίσκηνα, πετυχαίνοντας έτσι δημιουργία ιδιωτικού χώρου και καλύτερη θέρμανση το βράδυ.









Βεβαίως και υπήρχαν και αντίσκηνα εκτός τεντών



Έξω κυκλοφορούσαν κυρίως άντρες. Ελάχιστες γυναίκες…


Μόνο στα παιδιά μπορούσε να δει κανείς χαρούμενες φατσούλες. Κάποια μεγαλύτερα έπαιζαν ποδόσφαιρο με εθελοντές.


Κάποια μικρότερα ήταν συγκεντρωμένα σε 2 ομάδες και τα απασχολούσαν Έλληνες και ξένοι εθελοντές. Όταν κάποιος από την ομάδα μας πήγε να προσφέρει γκοφρέτες στα παιδιά, όρμησαν ενήλικοι (κυρίως νεαρά άτομα) και του τις άρπαξαν απ’ τα χέρια. Ακολούθησε σύσταση αποφυγής παρόμοιων περιστατικών διανομής, προς αποφυγή εντάσεων.




Πολλές τουαλέτες, αλλά και ντουζιέρες σε διάφορα μέρη.




Πολλά σκουπίδια (επίσης σε διάφορα μέρη).



Δυστυχώς υπήρχαν και πεταμένα τρόφιμα. Δεν έβγαλα άκρη γιατί…



Ευτυχώς υπήρχαν πολλοί εθελοντές που προσέφεραν υπηρεσίες…




Δεν το περίμενα, αλλά ήρθε ολόκληρο φορτηγό με εφόδια που συγκεντρώθηκαν (ή αγοράστηκαν)  από την Αστυνομία της Θεσσαλονίκης (με ιδιωτική συνεισφορά κάποιων αστυνομικών), με την φροντίδα του ανώτερου διοικητή της Αστυνομίας (έχει τον βαθμό στρατηγού, είναι ο κύριος με το μπλε πουκάμισο στα δεξιά).





Σε 4 σημεία υπήρχαν πυκνές συγκεντρώσεις 20-30 ατόμων, ανδρών μόνο εννοείται. Στην αρχή παραξενεύτηκα.




Αργότερα πλησίασα και κατάλαβα τον λόγο / φόρτιση κινητών.




Τα κινητά και οι ταμπλέτες απαραίτητα (οι κάλτσες όχι τόσο).



Αρκετοί Ιρανοί είχαν γράψει στο μέτωπό τους το όνομα της χώρας τους (IRAN) και τους διέκρινε μια πιο περήφανη στάση.



Προφανώς δεν έγιναν για άπλωμα ρούχων



Μεγάλη φροντίδα στην καθαριότητα


Άρχοντας. Μου το ζήτησε και πήρε πόζα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου