Ετικέτες

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Σιδηρόκαστρο, Μονή Ροζινού, Μελένικο, Πετρίτσι

Εκδρομή της 8/11/2015

Διοργάνωση: Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Σιδηροκαστρινών και Περιχώρων Ν. Σερρών «ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ»
Δύο κυρίες με πολλές γνώσεις (και, το κυριότερο, με διάθεση να τις μοιραστούν με όλους τους συμμετέχοντες), η Ευδοκία Καλαφατοπούλου - Φουρτούνα και η Αικατερίνη Θ. Κουμλίδου ανέλαβαν τον ρόλο του ξεναγού και έτσι μάθαμε πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους τόπους που επισκεφθήκαμε. Το Σιδηρόκαστρο υπήρξε ο κατ’ εξοχήν τόπος υποδοχής των Ελλήνων προσφύγων του Μελένικου, όταν αυτό παραχωρήθηκε (με συνθήκη το 1913) στην Βουλγαρία.
Η εκδρομή είχε χαρακτήρα προσκυνήματος / μνήμης για μια από τις αλησμόνητες πατρίδες, το Μελένικο.


Το μοναστήρι του Ροζινού έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στα χρόνια των Βαλκανικών πολέμων, χάρις στον Γεωργίου Τριανταφυλλίδη (M. Georges Putois), που οργάνωσε ελληνικά αντάρτικα σώματα από από νέους μελενικιώτες.







Κοντά στο  μοναστήρι του Ροζινού



Το Μελένικο υπήρξε μεγάλη και πλούσια ελληνική πόλη, καθώς και  κέντρο καλλιτεχνίας, ιδιαίτερα εκκλησιαστικής διακόσμησης και ξυλογλυπτικής. Είχε πλούσια βιβλιοθήκη (σε εποχές που το βιβλίο ήταν πανάκριβο). Η πόλη άκμασε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά η παραχώρησή της στην Βουλγαρία είχε σαν συνέπεια την αποχώρηση των Ελλήνων, με αποτέλεσμα την παρακμή της.
Σήμερα η πόλη έχει 220 κάτοικους, αλλά (ευτυχώς) τα σπίτια της διατηρούν την παλιά αρχιτεκτονική, με αποτέλεσμα το Μελένικο να είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Μελένικο στην πολύ προσεγμένη σελίδα  https://www.facebook.com/groups/Meleniko.communities/532993363521888/?ref=notif&notif_t=group_activity











Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου













Η ερειπωμένη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας



Το αρχοντικό Κουρδούπαλου (μουσείο σήμερα)

























Οι Τρυπητές (υπόγειες στοές που μοιάζουν με λαβύρινθους, όπου φυλασσόταν τα εξαιρετικά κρασιά της περιοχή, με την θερμοκρασία να είναι πάντα σταθερή στους 9-15 βαθμούς, χειμώνα – καλοκαίρι).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου