Ετικέτες

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Operation Mincemeat Asides - Παραλειπόμενα της Επιχείρησης Κιμάς

Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

Διάρκεια: 30 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2015
Εγκατάσταση του Χρήστου Βενέτη.
Επιχείρηση Κιμάς ονομάστηκε μια επιτυχημένη επιχείρηση παραπλάνησης των ναζί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σκοπός της επιχείρησης ήταν να τοποθετηθούν παραπλανητικά έγγραφα περί απόβασης στην Ελλάδα σ’ ένα πτώμα που θα ξεβραζόταν σε ακτή της Ισπανίας, ώστε να συγκαλυφθεί η πραγματική απόβαση στη Σικελία.
Αφού βρέθηκε το κατάλληλο πτώμα, κατασκευάστηκε μια ψεύτικη ταυτότητα για τον νεκρό: ονομάστηκε «ταγματάρχης Ουίλιαμ Μάρτιν του Σώματος των Βασιλικών Πεζοναυτών». Για να γίνει πιο πιστευτή η ιστορία, επινοήθηκε μια μνηστή για τον ταγματάρχη, η Παμ, φωτογραφίες της οποίας καθώς και ερωτικές επιστολές θα συνόδευαν τον «νεκρό». Του “δόθηκαν” επίσης μια αρμαθιά κλειδιά, ένα χρησιμοποιημένο εισιτήριο για θεατρικό έργο πρόσφατα ανεβασμένο, ένα δικαιολογητικό διαμονής σε Λονδρέζικη Λέσχη, σπίρτα και άλλα μικροαντικείμενα. Τις ερωτικές επιστολές της Παμ τις έγραψε η Πατρίσια Τρέχηρν, υπάλληλος της ΜΙ 5.
Η ιστορία αυτή μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, το 1956 (The Man Who Never Was) και το 2010 υπήρξε και το 60λεπτο ντοκιμαντέρ Operation Mincemeat.

Η εγκατάσταση αυτή του Χρήστου Βενέτη θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας με την ένθεση μιας προσωπικής αφήγησης. Έτσι, στον συλλογικό και αντικειμενικό χαρακτήρα του αρχείου υπεισέρχεται μια προσωπική ανάγνωση και ερμηνεία.












Η φωτογραφία αριστερά είναι από την ταινία The Man Who Never Was, ενώ αυτή δεξιά είναι φωτογραφία από τα βρετανικά αρχεία του πτώματος που χρησιμοποιήθηκε.



Φωτογραφίες από την ημέρα των εγκαινίων 30/10/2015










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου