Ετικέτες

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Στοά Μαλακοπής

Open House 2015, Κυριακή 22/11/2015

Χτίστηκε το 1906 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Το κτίριο είναι μεικτού ρυθμού με κλασικιστικές επιρροές, αλλά και μπαρόκ στο αέτωμα.
Το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε αρχικά η πανίσχυρη οικογένεια Αλλατίνι, πριν μετακομίσει στην εξοχική της κατοικία στην περιοχή των Πύργων ή Εξοχών, βρισκόταν στο κέντρο του Φραγκομαχαλά.
Στέγασε την Τράπεζα Θεσσαλονίκης, που είχε ιδρυθεί το 1888 από την οικογένεια Αλατίνι με αυστριακά κεφάλαια. Στα 1926 το κτίριο ανακαινίστηκε από τον μηχανικό Μαξ Ρούμπενς. Γλύτωσε από τη πυρκαγιά του 1917 και σταμάτησε την λειτουργία του το 1940, όταν επιτάχθηκε από τους Ναζί.
Το 1978 το ρολόι στο κέντρο του εμπρόσθιου αετώματος σταμάτησε οριστικά την ώρα του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας 11.05



Και μια φωτογραφία της πρόσοψης του 2004


Οι πόρτες και τα παράθυρα στο εσωτερικό του κτιρίου είναι μέρος από τα παλιά αρχικά κουφώματα.




Η εικόνα από παράθυρο του πρώτου ορόφου προς την εσωτερική αυλή είναι άκρως απογοητευτική: το υπόλοιπο μισό κτίριο είναι ερειπωμένο…


Στο υπόγειο το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας.



Μέσα στο θησαυροφυλάκιο βρέθηκε ένα κουτί με χαρτάκια της Τράπεζα Θεσσαλονίκης. Πιθανολογείται πως πρόκειται για χαρτιά με αριθμούς προτεραιότητας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου