Ετικέτες

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

10/5/2015 με την ομάδα περιπάτων της ΧΑΝΘ.

Οι πρώτες κινήσεις για την δημιουργία ενός αξιοπρεπούς Μουσείου στον χώρο της Αρχαίας Πέλλας, ξεκίνησαν το 1963. Μετά κόπων και βασάνων το Μουσείο εγκαινιάσθηκε στις 10/9/2010.
Το Μουσείο (έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων) κερδίζει το θεατή / επισκέπτη, αρχικά με την λιτή του σύγχρονη αρχιτεκτονική του πρόταση και στην συνέχεια με την πολύ λειτουργική οργάνωση του εσωτερικού του εκθεσιακού χώρου.
Τα εκθέματα του Μουσείου οργανώθηκαν σε 5 θεματικές ενότητες: 1) Καθημερινή ζωή 2) Δημόσια ζωή 3) Θρησκεία – Λατρείες 4) Νεκροταφεία 5) Ανάκτορο.
Υπάρχουν επίσης αίθουσες προβολής βίντεο και πολλαπλών χρήσεων, καθώς και εξώστης, απ' όπου ο θεατής έχει τη δυνατότητα της πανοραμικής επαφής με τα εκθέματα.

Μετά την είσοδο υπάρχει ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της Πέλλας, η μαρμάρινη κεφαλή του Αλεξάνδρου Γ (Μέγας Αλέξανδρος).


Περνάμε στην 1η ενότητα μέσω της αναπαράστασης ξύλινης θύρας με προσαρμοσμένα πάνω της χάλκινα εξαρτήματα θυρών που βρέθηκαν στις ανασκαφές της πόλης.


Εντυπωσιάζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα των οικιών του Διονύσου και της Ελένης (325-300 π.Χ.).




Αξίζει προσοχής η η αποκατεστημένη με πολύχρωμα κονιάματα εσωτερική διακόσμηση ενός τοίχου της λεγόμενης οικίας των κονιαμάτων.


Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο, με τις θρησκευτικές ανάγκες ή με τις ταφικές συνήθειες (χάλκινα και πήλινα αγάλματα, πήλινα εκμαγεία, προτομές, κύπελλα, αμφορείς, μελανοδοχεία, νομίσματα, όπλα πανοπλίες, κτερίσματα).
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου