Ετικέτες

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Όραμα και δημιουργία: Ο Α.Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική

Τελλόγλειο Ίδρυμα

Διάρκεια: 4/3/2016 – 31/5/2016
Αντιγράφω (από Time Out):’ Η συναρπαστική ζωή του Αναστασίου Γ. Λεβέντη ξετυλίγεται και παρουσιάζεται στην έκθεση "Όραμα και Δημιουργία – Α. Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική".
Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1902 στο ορεινό χωριό Λεμύθου της Λεμεσού και ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας. Αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μετά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε στη Μασσαλία, όπου εργάστηκε, και στη συνέχεια σπούδασε στην εμπορική σχολή του Bordeaux. Το 1920 προσελήφθη σε μια αγγλοελληνική εταιρεία στη νοτιοανατολική Νιγηρία αναλαμβάνοντας διευθυντική θέση, ενώ το 1922 μεταφέρεται στην Abeokuta, νοτιοδυτικά της Νιγηρίας. Ακολούθως, ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή στη Χρυσή Ακτή (σημερινή Γκάνα), στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Τόγκο της βρετανικής εταιρείας G. B. Ollivant Ltd.
Το 1936 ίδρυσε την πρώτη δική του εμπορική εταιρεία με την επωνυμία A. G. Leventis & Co. Ltd, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα στη Χρυσή Ακτή και, μετά το 1942, στη Νιγηρία. Σύντομα -με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς- η εταιρεία αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Νιγηρίας και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. Ο Αναστάσιος Λεβέντης, έτρεφε παράλληλα, ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη. Αρχίζοντας από την δεκαετία του 1950, με την άφιξή του στο Παρίσι, και για τις επόμενες δύο και πλέον δεκαετίες συνέλεγε έργα τέχνης.  Συγκρότησε έτσι μία αξιόλογη ιδιωτική συλλογή ευρωπαϊκής ζωγραφικής, καθώς και μία σημαντική συλλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, που σήμερα μόνιμα εκτίθενται στην Λεβέντειο Πινακοθήκη στην καρδιά της Λευκωσίας.















































Πορτρέτο του Α.Γ. Λεβέντη


Σε ξεχωριστό χώρο υπήρχαν ενθύμια από την πορεία του Α.Γ. Λεβέντη









Φωτογραφίες από την ημέρα των εγκαινίων 4/3/2016. Χαιρέτησαν την εκδήλωση:
Η Γενική Γραμματέας του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.


Η Διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης


Ο πρόεδρος του Ιδρύματος 


Εκπρόσωπος του ΑΠΘ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου