Ετικέτες

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Πρόσφυγες 1914 – 1921

Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Διάρκεια: Πέμπτη 23 έως Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016
Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Λαζαρίδης.
Πρόκειται ουσιαστικά για το υλικό τεσσάρων εκθέσεων (τρεις στη Σταυρούπολη και μία στο Ηλιόλουστο, Κιλκίς)  με έρευνα και επιμέλεια του Σπύρου Λαζαρίδη που έγιναν σε διάστημα μιας δεκαετίας (2001-2011).
Υπήρχαν υποενότητες όπως: Τόπος, Άφιξη προσφύγων, εγκατάσταση προσφύγων, στρατιά της Ανατολής, Επιβίωση, Συμβίωση, το Σχολείο του Λεμπέτ, η Πυρκαγιά, Χοροί, Στιγμές προσφύγων, Θρακιώτες Σταυρούπολη, Καυκάσιοι Πολίχνη…
Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια από φωτογραφίες περιοδικών, από στρατιωτικά αρχεία, αλλά και από οικογένειες Σταυρουπολιτών, έτσι ώστε να περάσει από τους ανώνυμους πρόσφυγες των cart-postales στους επώνυμους οικογενειάρχες που έστησαν το σπιτικό τους στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος της οδού Λαγκαδά, στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.
Στον χώρο της έκθεσης  προβάλλεται και η ταινία «Δι’ εγκαταστάσεως 1914». Μέσα από τα στιγμιότυπα που κινηματογραφήθηκαν από την Φωτογραφική και Κινηματογραφική υπηρεσία των Γάλλων της Στρατιάς της Ανατολής, την περίοδο 1915 - 1919, αναδύεται μια συνοικία στο δυτικό μέρος της Θεσσαλονίκης. Οι πρόσφυγες και ο οικισμός τους, ο οικισμός του Λεμπέτ, βρέθηκαν στην καρδιά του στρατοπέδου του Ζέιτενλικ και τράβηξαν το ενδιαφέρον του Γάλλου κινηματογραφιστή.


Η μεγάλη ποσότητα του υλικού οδήγησε στην λύση της ανάρτησης μέρους του υλικού στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου.



Ο χώρος της έκθεσης




Μερικά από τα εκθέματα















Φωτογραφίες από την ημέρα των εγκαινίων 23/06/2016
Λόγω της ζέστης οι εναρκτήριες ομιλίες των εγκαινίων έγιναν εκτός του κτιρίου. Ο Σπύρος Λαζαρίδης είναι δεύτερος από δεξιά. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος των Ακριτών του Πόντου Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.


O Σπύρος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Βάις


Η έκθεση έγινε στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο ‘20ος Ακριτικός Κύκλος’, με πληθώρα εκδηλώσεων (παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, ομιλίες …). Μερικές φωτογραφίες από τον χώρο εκδηλώσεων στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου