Ετικέτες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Το νεκροταφείο των Βογομίλων στην Νέα Χαλκηδόνα

4/11/2016

Βρίσκεται λίγο πριν την Νέα Χαλκηδόνα (περίπου 30 Km από την Θεσσαλονίκη).
Οι Βογόμιλοι ήταν μία αίρεση που άκμασε στο Βυζάντιο από τον 9ο μέχρι τον 12ο αιώνα, στα εδάφη που στη σημερινή εποχή βρίσκονται η ΠΓΔΜ, η Νότια Σερβία, η Βοσνία, η Βουλγαρία και η κεντρική Μακεδονία. Οι Βογόμιλοι θεωρήθηκαν οι «προπάτορες» των Καθαρών. Καταπολεμήθηκαν έντονα (κυρίως από τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό) τον 11ο και 12ο αιώνα.
Στον χώρο βρίσκεται μια μικρή πέτρινη εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής (κάποιοι την ονομάζουν Πέτρου και Παύλου). Αυτή κτίστηκε στα ερείπια  μιας ακόμα παλαιότερης εκκλησίας, της Αγίας Ελεούσας. Δίπλα της υπάρχει ένας μισογκρεμισμένος μιναρές, απομεινάρι της  Οθωμανικής περιόδου. Πρόκειται λοιπόν για μια μοναδική περίπτωση συνύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων που ανήκουν σε 3 διαφορετικές θρησκείες. Πριν από κάποια χρόνια η αρχαιολογική υπηρεσία αγνοούσε την ύπαρξη του νεκροταφείου. Έγινε (και ευτυχώς απέτυχε) κάποια προσπάθεια ισοπέδωσης του χώρου.
Υπάρχουν περίπου 15 μεγάλοι κέλτικοι πέτρινοι σταυροί διάσπαρτοι στο χώρο, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται μισοθαμένοι στο έδαφος. (Πηγή: Περιοδικό Παράλλαξη)









Η εκκλησία. Ενδιαφέρον ο Βογομιλικός σταυρός , ακριβώς πάνω από την είσοδο.



Τα υπολείμματα του μιναρέ


Από αριστερά Τάσος Πτωχός, Βασίλης Σακελλαρίδης (οι συνταξιδιώτες)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου