Ετικέτες

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Στρατόπεδο Κόδρα

Φωτογραφίες 23/01/2017

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Καπετάν Κόδρα βρίσκεται στην άκρη της περιοχής που είναι γνωστή ως Καραμπουρνάκι στην Καλαμαριά και έχει έκταση 350 στρέμματα.
Στον χώρο αυτό υπήρξε αρχικά τουρκικό στρατόπεδο, περιήλθε στα Αγγλικά και Γαλλικά στρατεύματα και παραχωρήθηκε μετά την απελευθέρωση στον Ελληνικό Στρατό. Λειτούργησε ως ελληνικό στρατόπεδο για 80 περίπου χρόνια. Την περίοδο αυτή  κατασκευάστηκαν αποθήκες, στάβλοι, μαγειρεία, το κεντρικό κτίριο διοίκησης, κτίριο
ψυχαγωγίας, σχολή ιππικού, το κτίριο της βόρειας εισόδου (τα πιο χαρακτηριστικά από τα 32 συνολικά κτίρια του στρατοπέδου).
Ο χώρος του στρατοπέδου παραμένει αναξιοποίητος και εγκαταλελειμμένος περίπου 60 χρόνια, λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των αρμόδιων φορέων, των ιδιωτών και των κοινωνικών ομάδων ως προς τον χαρακτήρα των επεμβάσεων στο χώρο. Το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης είναι νομίζω ορατό στις φωτογραφίες.

Α. Το κεντρικό κτίριο διοίκησης










Β. Το κτίριο των στρατιωτών.






Γ. Τα υπόλοιπα κτίρια











Εντύπωση προκάλεσαν (μεταξύ άλλων) και τα παρακάτω:
-              Στο χώρο κυκλοφορούν 15 – 20 σκυλιά ελεύθερα, με άγριες διαθέσεις προς όλους. Τα σκυλιά αυτά είναι επικίνδυνα (μπορεί κανείς να βρει υλικό στο Ίντερνετ), επετέθησαν σε περαστικούς στο παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να δημιουργούν πρόβλημα στον όποιο βρεθεί εκεί.
-              Κάποια από τα ερειπωμένα κτίρια κατοικούνται (έχουν, δεν έχουν φως, νερό;). Σε κάποια από αυτά υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα (άστεγοι με αυτοκίνητα;). Μάλιστα η ύπαρξη 2 αυτοκινήτων με ξενικές πινακίδες (23/01/2017) προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου