Ετικέτες

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Το κτήμα των Abott

14/5/2017

Βρίσκεται στο Ρεντζίκι (Δήμος Πεύκων). Το κεντρικό κτίσμα (ένα πυργόσπιτο), είναι άγνωστο πότε ακριβώς κτίστηκε. Κάποια στιγμή πύργος και κτήμα περνούν στην ιδιοκτησία των Abott και γνωρίζουν μεγάλες δόξες, με αποκορύφωση την επίσκεψη του Σουλτάνου Abdoul-Medzid. Ο πάμπλουτος Djeck Abott σπαταλάει τεράστια ποσά παντού, η οικογενειακή επιχείρηση (βδέλλες) περνάει ζόρια και το κτήμα περνάει στον βαρόνο Frederic De Charnaud, μετά στον Pascal Ruggiero και τέλος το 1902 στους Freres (και έτσι γίνεται η έδρα του Δελασάλ) που το περιποιούνταν μέχρι το 1968. Μετά περνάει στο Ελληνικό Δημόσιο και πρόσφατα παραχωρήθηκε στο Δήμο Πεύκων.

Ο πύργος πρέπει να ήταν πιο ψηλός απ’ ότι είναι σήμερα (επιχωματώθηκε η γύρω περιοχή), έχει παράθυρα χαμηλά (απόκλιση από τα κλασικά πυργόσπιτα) και η μεγάλη ρωγμή δεξιά της θύρας εισόδου μαρτυρεί για αλλαγές που έγιναν μετά την αρχική κατασκευή, ίσως για να προστεθούν τα οξύκορφα οθωμανικά τόξα (που ξενίζουν με την κάπως ασύμμετρη τοποθέτησή τους πάνω από την πόρτα).









Από το αρχικό κτήμα διασώζονται:
Η δεξαμενή νερού (πρόσφατα τσιμεντοποιήθηκε)


Το μεγάλης διαμέτρου πηγάδι


Ο χώρος δεξιώσεων (διατηρεί το σχήμα του ο κεντρικός χώρος που βρισκόταν η ορχήστρα)



Στο κτήμα σώζεται και ένα μέρος του βοτανικού κήπου, μνημείου της φύσης (300 διαφορετικά είδη δένδρων είχαν φυτευτεί εκεί από τον Djeck Abott). Η βελανιδιά της φωτογραφίας υπολογίζεται ότι είναι περίπου 300 χρόνων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου